Onderhoud Automaat

Automatische versnellingsbak onderhouden

De automatische versnellingsbak van een moderne auto heeft tijdig onderhoud nodig. Ondanks de claim van sommige automerken dat spoelen of verversen van de olie niet nodig is, voorkomt dit reparaties en hoge kosten. In moderne automaten zitten zogeheten longlife ATF (Automatic Transmission Fluid) olie. Deze olie kan doorgaans ongeveer 90.000 kilometer mee. Het aantal kilometers dat met de meeste auto’s wordt gereden overschrijdt deze 90.000 kilometer ruimschoots.

Veel voorkomende klachten

Onderstaande klachten vinden vaak hun oorzaak in vervuilde olie. Door slechte smering en het dichtslibben van oliekanalen of schakelventielen kan de automaat niet naar behoren presteren:

  • Automaat schokt bij het doorschakelen
  • Automaat schakelt niet tijdig door
  • Automaat kan versnelling niet vasthouden
  • Automaat reageert niet (goed) op kick-down
  • Motor heeft last van schommelde toerentallen
  • Automaat slipt door
  • Het brandstofverbruik is buitengewoon hoog

 

Verversen van olie

De ATF olie in de automatische versnellingsbak heeft als functie om alle onderdelen doorlopend te smeren. Zo draaien alle onderdelen in de bak soepel en blijven ze onbeschadigd. Diverse factoren zoals slijtage, vuil en vocht zorgen ervoor dat de olie langzaam maar zeker vervuilt. De olie zal als gevolg daarvan zijn smerende werking steeds verder verliezen. Bovendien zal de olie, doordat het dikker is geworden, zorgen voor verstoppingen met een zeer negatief effect op de werking van uw versnellingsbak. Om dit te voorkomen, is het dus zaak de olie tijdig te verversen en daarmee de smering van uw versnellingsbak optimaal te houden.

Spoelen van de versnellingsbak

U kunt zich wellicht voorstellen dat het simpelweg leeg laten lopen van de versnellingsbak, en opnieuw vullen met verse olie, niet voldoende is voor optimaal onderhoud. De oude, ietwat dikke en vervuilde olie zal hiermee niet geheel uit de versnellingsbak verdwenen zijn. Vooral de koppelomvormer en de warmtewisselaar zijn bekende nestelplekken voor oude olie. Om te voorkomen dat de nieuwe ATF olie zich mengt met oude olie, en daarmee de levensduur van de nieuwe olie sterk verkort, is het noodzakelijk om de automaat te spoelen. Dit spoelen dient te gebeuren met een speciale spoelmachine en reinigingsmiddel.

 Alle merken, alle automaten

Bart Wiegerinck heeft de apparatuur, middelen en kennis in huis om alle typen automatische versnellingsbakken van alle automerken te spoelen en af te vullen. Heeft u klachten die samenhangen met uw automatische versnellingsbak, of is het gewoon tijd voor onderhoud, maak dan een afspraak bij Bart Wiegerinck om uw automaat te laten onderhouden.