Airco onderhoud

Tegenwoordig wordt bijna iedere nieuwe auto geleverd met airconditioning. En dat heeft grote voordelen: in de zomer prettig koel, in de winter snelle ontwaseming van uw voorruit en daardoor goed zicht. Het hele jaar door verbetert uw airco daardoor niet alleen uw comfort, maar ook de veiligheid. Maar om optimaal te profiteren van de voordelen van uw airco, is tijdig onderhoud belangrijk. Maar hoe zit het nu precies met dat onderhoud? Waarom is het zo belangrijk, en wat moet u wanneer laten doen?

 

Belang van onderhoud

De airco in uw auto is eigenlijk een luchtbehandelingsysteem. De lucht die u in de auto inademt komt door de filters van de airco heen. Door de jaren heen kunt u zich voorstellen dat deze filters vuil verzamelen. Daardoor zal de lucht die uit het airco systeem komt langzaam maar zeker minder schoon worden. Als hier niet op tijd onderhoud aan wordt gepleegd, zullen micro organismen zich gaan nestelen in de filters van uw airco waardoor de lucht in uw auto muf en ongezond wordt. Naast de reiniging is het belangrijk dat de airco periodiek ververst wordt met nieuw koudemiddel. Dit dient te gebeuren om de airco optimaal te laten blijven werken.

 

Maak direct een afspraak.

 

Reinigen

Uw airco zal regelmatig gereinigd moeten worden om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit in uw auto optimaal blijft. Indien u bij het aanzetten van de airco een muffe lucht ruikt, is het zeker tijd om uw airco te laten reinigen. Maar liever nog laat u uw airco preventief jaarlijks reinigen om te zorgen dat de luchtkwaliteit nooit zo slecht wordt dat u het begint te ruiken. Bij Bart Wiegerinck hebben we alle moderne technieken en middelen in huis om ieder type airco volledig binnen de Nederlandse wetgeving te reinigen.

Het verschil tussen een schoon en een vuil aircofilter

Tips om de vervuiling van uw airco filter te vertragen:

  • Gebruik de airco alleen als het echt nodig is. Zet de airco wel regelmatig, minimaal één keer per week 10 minuten, aan. U voorkomt vervelende geurtjes en lekkages.
  • Schakel de airco 5 minuten voor de eindbestemming uit. Dit beperkt de kans op condens, schimmelvorming en stank.
  • Hou de luchtinlaat vrij van blad en vuil. Dit voorkomt verstopping van het systeem.
  •  

Koudevloeistof  verversen

Om de optimale werking van uw airco te garanderen is het juiste koudemiddel van cruciaal belang. Het is noodzakelijk om minimaal 1 keer per vier jaar het koudemiddel te laten verversen.  Sinds kort worden steeds meer airco’s in nieuwe auto’s afgevuld met het koelmiddel R1234YF. Dit koelmiddel is beduidend milieuvriendelijker door een lagere CO2 uisttuoot dan het oude R134a middel. Bart Wiegerinck heeft de kennis en apparatuur in huis om ook airco’s met dit nieuwe koelmiddel te servicen. Vraag een van onze adviseurs naar de kosten voor uw model.